kaikki mitä halusit tietää 3d-tiedostoista ja materiaaleista, mutta et ole uskaltanut kysyä!

Kukaan ei ole 3D-velho syntyessään, ei edes me! Meilläkin on takana paljon opettelua, etsiskelyä, outoja tiedostomuotoja, pelottavan näköisiä verkkosivuja ja vaikka mitä 🙂

Vaan ei hätää! Tälle sivulle on koottu tietoiskuja kaikesta mitä olemme matkan varrella oppineet:

Mistä löytää 3D-tiedostoja?
Millä ohjelmilla voin mallintaa tulostukseen sopivia 3D tiedostoja?
Yleisimmät 3D tiedostomuodot esiteltyinä
3D-tulostus ja A.I.
Resiini, FDM ja muut tulostusmateriaalit

Mistä löydän 3D-tulostukseen tiedostoja?

Internet on täynnä sivustoja jotka tarjoavat 3D-tiedostoja! Täytyy vain osata löytää ne oikeat, joten tässä osa meidän mielestämme parhaita vaihtoehtoja:

Jos siitä on olemassa 3D-tiedosto, se löytyy Yeggistä.

Yeggi on tulostettavien 3D-mallien hakukone, eli ns. “Google”. Yeggi kerää tietoja kaikista 3D-yhteisöistä ja kauppapaikoista, jotka tarjoavat 3D-malleja tulostettavaksi internetissä. Yeggi on myös yksi vanhimpia kaltaisijaan sivustoja, sillä se on ollut toiminnassa jo vuodesta 2013 lähtien.

Täältä löydät kaikkea maan ja taivaan väliltä! Maksulliset sekä maksuttomat tiedostot.

Helppokäyttöinen, monimuotoinen ja hyvän hintainen hahmonluonti selaimessa. Figuprintin ykkösvalinta custom-sankareiden luontiin!

Maksuton hahmon luonti ja tallennus! Kun haluat tulostuttaa sankarisi, niin ostat heiltä STL-tiedoston ostovalikon kautta (vihreät hahmot, maksaa noin 7€.) ja lataat tiedoston meidän 3D-laskuriin.

Kuten kuvasta näkyy ja tekstissä lukee, ilmaisia tiedostoja jos johonkin käyttöön tahi tarkoitukseen!

HUOM! Täällä on myös paljon tiedostoja 3D mallintajille, videopeliehin yms. Eli eivät välttämättä sovellu sellaisenaan tulostettavaksi!

Jos jokin tiedosto vaikuttaa hyvältä, mutta laskurimme ei sitä hyväksy, niin linkki tai tiedosto sähköpostilla meille, ja tarkistetaan saadaanko siitä tulostettua mitään 😄

Pelivalmiita figuja hieman suuremmalla voluumilla. Hirviöt, armeijat, seikkailijaryhmät ja kaikki muutkin hieman monilukuisemmat setit täältä. Täältä hankit vaikka 100 hirviö tiedostoa kerralla!

Maksulliset tiedostot ja suuremmat “bundlet”.

Jos ei Yeggistä löydä, haluaa vaihtoehtoja tai vaan tahtoo olla erilainen, niin tämä tiedostojen hakukone toimii varmasti! Myös enemmän ns. Teknisempää tiedostoa tarjolla!

Maksulliset sekä maksuttomat tiedostot.

Sivusto vaatii käyttäjän sekä kirjautumisen, mutta valikoima on kova ja erittäin laadukas. Premiumista saa toki maksaakin, mutta eivät hinnat kumminkaan ihan käsistä karkaa kun meillä tulostaa 😉

Paljon maksullisia sekä hyppysellinen maksuttomia tiedostoja.


löytyikö jotain kivaa?

Muistathan, että meidän kätevällä laskurilla saat tiedostosta hinta-arvion muutamassa minuutissa ja voit laittaa figun tilaukseen vaikka samantien!

Muistettiinko mainita, että laskurin käyttö ja hinta-arvion saanti on ilmaista, helppoa ja nopeaa?


Millä ohjelmalla voin mallintaa 3d-tulostukseen sopivan tiedoston?

Oma eritytyisosaamisemme keskittyy tulostuspuoleen, mutta tässä muutama nosto eri ohjelmista jotka on todettu toimiviksi meidän tulostuksiin!

Blender on meidän ykkössuosikki mallintamiseen! Ilmainen, helppokäyttöinen ja juuri sopiva orgaanisten muotojen, eli figuurien mallintamiseen!

Monelle jo varmasti myös entuudestaan tuttu, emme voi kun suositella!

Osa Autodesk ohjelmistojen tuoteperhettä ammattilaisten käyttöön. Hinta on kova, mutta jos aijot alalle tai pääset muuten tähän käsiksi, niin tällä saa hyvää jälkeä aikaan!

Erinomainen ammattilaisille ja suurempiin kokonaisuuksiin!

Toinen ammattilaisten suosikki, tämä ohjelmisto on ehkä enemmän insinöörien työkalu, mutta jos vaikka työn puolesta on siihen pääsy, niin onnistuu sillä figuurit ja muut vastaavat myös varsin mallikkaasti!

Hintava, yritystason ohjelmisto joka taipuu moneen!

Maksuton CAD pohjainen mallinnusohjelma tarkempaan työhön jossa mitoilla on merkitystä! Insinöörien ja teknisten alojen työkalu tämäkin! Täydellinen jos haluat mallintaa jotain tarkkojen mittojen mukaan ja haluat säästä lompakkoa!

Maksuton tekniseen ja tarkkaan mallintamiseen keskittyvä ohjelmisto!


yleisimmät tiedostomuodot esittelyssä

3D-tiedostoja on lukemattomia aina ohjelmisto kohtaisista, yleisempiin ja monimuotoisempiin.

Tästä kirjosta voi olla hankalaa valita juuri se oikea 3D-tulostukseen, mutta ei hätää! Me autamme valinnassa ja esittelemme tässä muutaman yleisesti tulostamiseen sopivan tiedostomuodon.

Varoitus!: Seuraa hieman kuivaa ja teknistä tekstiä! 🙂

stl

STL on tiedostomuoto, jota käytetään yleisesti 3D-tulostuksessa ja tietokoneavusteisessa suunnittelussa (CAD).

Nimi STL on lyhenne sanoista stereolitografia – suosittu 3D-tulostustekniikka. Saatat myös kuulla, että siihen viitataan nimillä Standard Triangle Language tai Standard Tessellation Language.

Jokainen tiedosto koostuu sarjasta linkitettyjä kolmioita, jotka kuvaavat 3D-mallin tai objektin pintageometriaa. Mitä monimutkaisempi malli on, sitä enemmän kolmioita käytetään ja sitä korkeampi on resoluutio.

STL-tiedostoissa ei ole materiaaleja eikä värejä mukana; siis mitä parhaimpia 3D-tiedostoja tulostimille, joita harvemmin kiinnostaa värimaailmat!

obj / 3d-obj

OBJ-tiedostot (.obj) sisältävät 3D-geometriatietoja.

Tämä on yksi vanhimmista ja yleisimmistä muodoista, joita käytetään vietäessä objekteja useimmista mallinnusohjelmistoista.

Tässä polygonimuodossa voi olla asteikkoulottuvuus (cm, tuumat jne.). Sen materiaalimääritelmä on vanhentunut verrattuna uudenaikaisempiin materiaali- ja varjostustekniikoihin.

OBJ-tiedostot ovat yleensä kevyempiä kuin sama malli tallennettuna johonkin toiseen muotoon.

OBJ:t ovat STL-tiedostojen rinnalla yksi suosikki-tiedostomuodoistamme! Olkootkin, että nämä pässit ovat aina väärässä kulmassa vakiona…

fbx

.fbx-tiedostot ovat kuten OBJ-tiedostot siinä mielessä, että ne sisältävät 3D-objektitietoja, mutta myös animaatiotietoja. Tämä tekee tiedostotyypistä suosituimman vaihtoehdon elokuvissa, peleissä ja VFX:ssä.

Niissä kaikissa tarvitaan monimutkaisia malleja, materiaaleja ja animaatioita. Sekä VFX että peliohjelmat tukevat laajalti tätä Autodeskin omistamaa tiedostomuotoa (yök, not open-source…)

Siinä voidaan säilyttää korkeampi materiaalimääritelmän taso ja FBX tukee monia näköistysohjelmia.

FBX-tiedostoihin tallentuu tietoja täysin kolmiulotteisista näkymistä, esimerkiksi kameroista, valaistuksesta, geometriasta ja animaatioiden luonnissa käytettävistä raajoista.

Ja loppujen lopuksi meitä kiinnostaa yleensä vain se geometria, joten kaikki fancyt kamerat, valot ja materiaalit on vähän kuin turhaan mukana.

3mf

3MF-tiedosto on 3D-valmistusmuotoon (3MF) tallennettu arkisto, jota erilaiset 3D-suunnitteluohjelmat käyttävät 3D-mallien tallentamiseen.

Se sisältää 3D-mallin, materiaalin ja ominaisuustiedot, jotka on pakattu Zip-pakkauksella. 3MF-tiedostot voivat myös tallentaa tulostuslipun, pikkukuvan ja yhden tai useamman digitaalisen allekirjoituksen.

3MF-tiedosto sisältää aina 3D-mallin, joka sisältää yhden tai useamman 3D-objektin kuvauksen. 3D-malli voi myös sisältää jokaisen 3D-objektin tekstuuritiedot ja tulostuslipun, joka sisältää suositellut tulostusvaihtoehdot.

3MF-tiedosto voi myös tallentaa a . JPG or PNG pikkukuva, digitaaliset allekirjoitukset, ydinominaisuudet ja muut metadata.

HUOM! 3MF-tiedostot eivät aina ole keskenään yhteensopivia eri ohjelmien välillä. Thanks for not hard-standardizing this one you bastards!


3d-tulostus ja tekoäly “A.I.”

Tulevaisuus on täällä! 3D-tulostus on itsessään jo ihmeellistä, ja tekoälyn luomat mahdollisuudet lisäävät sen mahdollisuuksia entisestään.

AI, Artificial Intelligence, Aktuaalinen Ihme; rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tekoäly näkyy nykyään monessa asiassa, meillä se lähinnä avustaa erinäisissä mallinnukseen liittyvissä hahmotteluissa, mutta emme ole millään muotoa ammattilaisia.

Eli emme aio tässä puhua pöpejä, vaan annamme jonkun fiksumman kertoa tulevaisuuden näkymistä!

Tässä ainakin yksi artikkeli joka kuvaa mielestämme hyvin tekoälyn tulevaisuutta 3D-tulostuksen parissa:

https://www.unite.ai/fi/revolutionizing-3d-printing-generative-ais-role-in-sustainable-design/

(Ei hätää, se on ihan Suomeksi kirjoitettu, jos ei Englishman taivu)

pexels-photo-17485706-17485706.jpg

ABS, PLA, FDM, Resin, WTF… Mitä ihmeen materiaaleja??

Lyhyesti ja ytimekkäästi: me keskitytään pääasiassa siihen kaikista hienoimpaan ja pikkutarkimpaan tulostusmenetelmään tällä hetkellä, eli nestemäiseen resiiniin!

Tuo ihmeaine kulkee myös nimellä UV-hartsi. Tämä tarkoittaa nestemäistä kemikaalisekoitusta, jossa käynnistyy kovettumisreaktio materiaalin altistuessa UltraVioletti-säteilylle.

Nestemäinen resiini on haitallista sekä ihmisille että luonnolle sellaisenaan, siksi sitä ei suositella juotavaksi tai käsiteltäväksi paljain käsin, eikä sitä saa huuhtoa alas viemäristä, tai kaataa luotoon nestemäisessä muodossaan. Käsittelyn aikana pitää aina olla vähintään nitriilihanskat, pitkähihainen paita ja suojalasit. Hengityssuojainta suositellaan myös.

Kovettunut resiini sen sijaan ei ole juuri tavallista muovia ihmeellisempää. Älä syö sitä, niin et tukehdu, etkä kuole. Hartsi-hiontapölyä sen sijaan kannattaa välttää, lue ylempää uudestaan suositus hengityssuojaimesta!

Mitä sitten ovat PLA ja ABS?

PLA- ja ABS-muovit ovat oheisessa kuvassa näkyvän rullan muovilankaa, jota käytetään paljon FDM-tulostimien ruokana.

Jos olet etsinyt muilta sivustoilta 3D-tulostusmahdollisuuksia, olet varmasti törmännyt ainakin näihin vaihtoehtoihin materiaaleina.

Mekin tulostetaan kyllä PLA-, ABS- ja PETG-muoveista vaikka ja mitä (esimerkiksi cosplay aseita, kypäriä, proppeja yms.) mutta näihin yleensä itse suosittelemme materiaalia, jos tuntuu että se on resiiniä-järkevämpi vaihtoehto.

Entä mitä se FDM sitten tarkoittaa?

FDM-tulostus taas viitaa siihen perinteisempään, muovilangasta väännettävään 3D-tulostustapaan, jossa muovimateriaalia sulatetaan 200°C tulostuspään läpi ohuina kerroksina. FDM-tulostus on yksi suosituimmista 3D-tulostustekniikoista, koska se on kustannustehokas ja soveltuu hyvin erilaisiin sovelluksiin, kuten prototyyppien, työkalujen ja jopa lopputuotteiden valmistukseen. Yleisimmin käytettyjä materiaaleja ovat PLA ja ABS-muovit.

FDM-tulostaminen on kohtalaisen helppoa, ja siihen on jo satoja kuluttajakäyttöön myytäviä 3D-tulostimia saatavilla ihan satasen parin hintahaarukasta lähtien. FDM-tulostimia suositellaan aina uusille, 3D-tulostusta aloitteleville harrastajille sen turvallisuuden ja helppouden takia.

Sen lisäksi, että FDM-tulostimilla saa parhaimmillaan tulostettua vaikka kokonaisia tuoleja tai Ironman-panssareita kerralla, se on myös sisäsiistiä tulostamista jota voi harrastaa kotona normaalissa asuintilassa (ainakin PLA-muovilla, mutta mielellään silti ilmastoidussa tilassa).

Näin ei voi tehdä resiinitulostimilla: hartsitulostimet vaativat aina koneellisen ilmanpoiston tulostus-tilasta, ettei hauska harrastus myrkytä harrastelijoitaan ilmassa leijuvalla mikromuovilla. Lisäksi resiinitulostamisen sanotaan olevan sotkuisempaa hommaa, koska jälkiputsausta on paljon enemmän, ja se hoidetaan yleensä 99% IsoPropyyliAlkoholilla. Tämän takia itsekin suosittelemme aina uusille harrastelijoille ensin FDM-tulostimen hankintaa.

Isoin haittapuoli tietenkin FDM-tulostimissa on, että niillä ei päästä yhtä pikkutarkkaan tulostusjälkeen kuin resiinillä. Resiini-koneet taas eivät pääse yhtä isoihin tulostuskokoihin, kuin FDM-tulostimet. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, kannattaa perehtyä niihin huolella ennen ensimmäisen koneen hankintaa 😉


Mutta siksi me ollaan täällä!

Jos tiedät jo heti, että et pysty hankkimaan resiini-tulostinta omaan kotiisi, niin ei hätää! Sen takia me tarjotaan nyt tätä tulostuspalvelua, että kaikki saisivat haluamiaan figuja ja tulosteita ☺️


nice, pääsit sivun loppuun!

Shopping Cart